brigada.gr – «Ξε-περνώντας τα σύνορα»

brigada.gr – «Ξε-περνώντας τα σύνορα»

της Εύας Μάντζαρη από το 10ο φύλλο της εφημερίδας "έξοδος 133" - 22/07/2016

2
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στις 7 με 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο νησί της Λέσβου, το Crossing Borders Conferece, μία συνάντηση κοινωνικών επιστημόνων, ακτιβιστών, καλλιτεχνών, συγγραφέων και απλού κόσμου, για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για την προσφυγική κρίση που βίωσε και βιώνει η Ελλάδα και η Λέσβος, τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που δημιούργησαν τις προσφυγικές ροές και τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων στις επεμβάσεις, την καταστολή και την μετάλλαξη χωρών σε κράτη έκτακτης ανάγκης.

Πάνω από 100 ακαδημαϊκοί, φοιτητές και ερευνητές συμμετείχαν με την παρουσίαση των αναλύσεων τους σε θέματα σχετικά με τη διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης και την ανθρωπιστική πλευρά του, την κοινωνιολογική ανάλυση για την κατάσταση των χωρών προέλευσεις των προσφύγων, αλλά και τους κινδύνους που ανοίγονται μπροστά μας, με την στρατικοποίηση και την μετατροπή της ηπείρου σε Ευρώπη-φρούριο, την άνοδο του ρατσισμού και του φασισμού κ.λπ.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι παρεμβάσεις ακτιβιστών και ακαδημαϊκών όπως του Στράτου Γεωργούλα και της Μαρίας Νικολακάκη, καθηγητές και οι δύο σε ελληνικά πανεπιστήμια και μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Ταρίκ Αλί, του Τζον Ρις (μέλος της συμμαχίας “Stop the War” της Βρετανίας) και Τόνυ Μπουνιαν, μέλος του οργανισμού State Watch για την καταγραφή των θεσμικών και πολιτικών ελευθεριών στην Ευρώπη, που μας δώσανε την ευκαιρία να ανοίξουμε την κουβέντα για το Brexit, την προέλευση του και τις συνέπειες του τόσο για την βρετανική κοινωνία, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και τον όποιο παραλληλισμό μπορεί να υπάρξει με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τις συνέπειες των ευρωπαϊκών πολιτικών σε αυτήν.

Brexit

Αποτελεί από μόνο του ενδιαφέρον ότι πολλοί από τις βρετανούς συμμετέχοντες είχαν διαφορετική στάση στο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, που από τη μία υποστηριζόταν η επίσημη θέση του Εργατικού Κόμματος και του Κόρμπυν, ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα εντείνει τη νεοφιλελευθεροποίηση της Βρετανίας, καθώς και τις τάσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας που εντείνονται στη χώρα.

Από την άλλη, ο Ταρίκ Αλί, ως υπερασπιστής της καμπάνιας του Lexit, υποστήριξε ότι o ρατσισμός στην Βρετανία είναι απότοκο της εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ, αλλά και στις πολιτικές λιτότητας που υποβλήθηκαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η ξενοφοβική φύση της ψήφου αποχώρησης ήταν φαινόμενο που προωθήθηκε κυρίως από τα μέσα, καθώς και πληγή στην καμπάνια για το αριστερό Brexit, που δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει και να το αντικρούσει αποτελεσματικά.

Προσφυγικό

Όσον αφορά το ζήτημα του προσφυγικού, κατέληξε να γίνει κοινή ομολογία πως η μετακίνηση πληθυσμών αποτελεί φυσικό τρόπο εξέλιξης των κοινωνιών από καταβολής κόσμου.

Πάντα είχαμε μαζικές ή μικρότερες κινήσεις πληθυσμών και πάντα θα έχουμε.

Αξίζει όμως να κοιτάξουμε πως όταν αυτές είναι μαζικές και βίαιες, όπως αυτή που λαμβάνει χώρα, η κατάδειξη των αιτιών και επίθεση σε αυτούς που δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις είναι αναγκαία.

Επομένως, σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν σέβεται τη δημοκρατία, τις ελευθερίες των πολιτών και των χωρών, αλλά εντείνει καταστάσεις οικονομικών και ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ο διεθνισμός ανάμεσα στις καταπιεζόμενες τάξεις, που εισήγαγε ο μαρξισμός, είναι αναγκαίος ώστε να αντιμετωπιστεί η πολεμική μηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντικό επίσης σημείο, υπήρξε η διαπίστωση από μεριάς Ταρίκ Αλί, πως τόσο στο ζήτημα του προσφυγικού όσο και στα γενικότερα πολιτικά ζητήματα της περιόδου είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ριζοσπαστική πολιτική είναι αυτή που αποτραβάει τις μάζες από το να πολιτεύονται και να κάνουν επιλογές βασισμένες σε συναισθηματισμούς και παραλογισμούς, όπως υπήρξε στο δημοψήφισμα της Βρετανίας, και στις τελευταίες ελληνικές εκλογές του Σεπτέμβρη, θα προσέθετα εγώ.

Αποτελεί, επόμενως, καθήκον, η χάραξη μιας διεθνιστικής στρατηγικής για την αποδέσμευση των χωρών από τις νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις της ΕΕ, αποτροπή των πολέμων που δημιουργούν τα ρεύματα προσφύγων, εναντίωση στις απάνθρωπες ρυθμίσεις ΕΕ και ελληνικού κράτους, που μετατρέπει νησιά σε φυλακές ψυχών και εκμεταλλεύεται την ανάγκη για ζωή και ελευθερία που διεκδικούν όσοι και όσες προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Νομίζω, εν τέλει, πως το συνέδριο αυτό, μπόρεσε με πολύμορφο τρόπο, να κάνει ένα πρώτο κλείσιμο και συγκέρασμα στο τι βίωσε η ελληνική και λεσβιακή κοινωνία το περσινό καλοκαίρι.

Τη δίνη των capital controls, της συνθηκολόγησης και της απογοήτευσης, των ναυαγίων, των κέντρων κράτησης και των hot spots.

Όλοι και όλες που συμμετείχαμε, φύγαμε με την αίσθηση πως τώρα ξεκινάει ένας νέος κύκλος με αυξημένες απαιτήσεις, συλλογιζόμενοι το τι πέρασε να προετοιμαστούμε για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ