ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ;

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ;

του Ανδρέα Φακοντή, υποψήφιου βουλευτής ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις - 13/03/2016

1
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι πέτυχε το ακατόρθωτο, ότι ανέτρεψε τα αρνητικά δεδομένα, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οικονομικό θαύμα. Η εικόνα των αριθμών, αλλά κυρίως η πραγματικότητα που βιώνουν οι άνθρωποι στην Κύπρο, κάθε άλλο παρά δικαιολογούν τον πανηγυρικό τόνο που συνεχώς επιχειρούν να καλλιεργήσουν οι κυβερνώντες και ο ΔΗΣΥ για την οικονομία:

234.000 συνάνθρωποί μας ζουν στο όριο της φτώχειας. Το 25% των παιδιών απειλούνται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

60.000 Κύπριοι σιτίζονται από τα κοινωνικά παντοπωλεία.

Οι κοινωνικές παροχές είναι μειωμένες κατά 360 εκ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια και είναι στατιστικά οι χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Οι συνταξιούχοι απώλεσαν το 1/3 των εισοδημάτων τους λόγω των περικοπών.

Η ανεργία παραμένει στο 16%.

Ενας στους τρεις νέους είναι άνεργος.

Οι μισθοί υποχώρησαν κατά μια εικοσαετία.

Το ένα τρίτο του πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις δόσεις των δανείων του και το ξεπούλημα σπιτιών και περιουσιών.

30.000 άτομα μετανάστευσαν μέσα σε δύο χρόνια.

Στην Κύπρο καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση στην ανισότητα εισοδημάτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην Ε.Ε.

15.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν.

Το ΑΕΠ της Κύπρου μειώθηκε κατά 2 δις ευρώ, ενώ το ιδιωτικό χρέος εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Το τίμημα των «επιτυχιών» έχει φορτωθεί μονομερώς και άδικα στις πλάτες των εργαζομένων, των φτωχών και των αδυνάτων.

Αντί, λοιπόν, οι κυβερνώντες να αναφέρονται σε «επιτυχημένη ιστορία», είναι καλύτερα να ξεκαθαρίσουν στον κυπριακό λαό ότι προσπαθούν να του πλασάρουν ένα «πετυχημένο παραμύθι».

Ακόμα και η ισχνή ανάπτυξη που φαίνεται να παρουσιάζεται είναι αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης των μισθών και του συνεπαγόμενου αποπληθωρισμού, καθώς και της αποποίησης του ρόλου του κράτους ως δημιουργού ανάπτυξης –οι αναπτυξιακές δαπάνες μειώθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια κατά 100 εκ. ευρώ, ενώ ο μοναδικός στόχος των κυβερνώντων ήταν και είναι η πώληση της κρατικής περιουσίας και η ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να δώσει απάντηση στα κοινωνικά προβλήματα των ευάλωτων ομάδων, μέσω του ΕΕΕ. Η λεγόμενη επαναστατική μεταρρύθμιση στην κοινωνική πρόνοια αποδείχθηκε φιάσκο, καθώς οι ελπίδες που οι κυβερνώντες καλλιέργησαν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού πόρρω απέχουν από τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες συμπολίτες μας.

Μεγάλος αριθμός δικαιούχων έχει απολέσει μέρος ή και το σύνολο των επιδομάτων του, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος, οι μονογονείς, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία, οδηγούμενοι στη φτώχεια και την κοινωνική ανέχεια. Παρά τις όποιες βελτιώσεις έχουν επέλθει στη βασική νομοθεσία, μετά και τις προσπάθειες που καταβάλαμε ως ΑΚΕΛ, αυτή εξακολουθεί να παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Καταθέσαμε κατ’ επανάληψη σειρά συγκεκριμένων εισηγήσεων για βελτίωση των κριτηρίων της νομοθεσίας, χωρίς δυστυχώς, να υιοθετούνται από την κυβέρνηση.

Ως ΑΚΕΛ διαφωνούμε με τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης που συνθλίβουν τη μισθωτή εργασία, εξαφανίζουν τη μικρομεσαία τάξη, ξηλώνουν το κοινωνικό κράτος, ξεπουλούν τον δημόσιο πλούτο, φορτώνουν τα οικονομικά βάρη στους φτωχούς και αυξάνουν τα κέρδη για τους πλούσιους.

Καλούμε για άλλη μια φορά τους κυβερνώντες να εγκαταλείψουν τη φιλοσοφία της αυστηρής λιτότητας, η οποία οδηγεί σε κοινωνικά αδιέξοδα και φτωχοποίηση του λαού μας. Ζητούμε τη ριζική ανακατανομή του πλούτου μέσα από ένα δίκαιο κοινωνικό κράτος πρόνοιας που να δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας. Αυτό προϋποθέτει συνειδητή επιθετική πολιτική στην ανάπτυξη από το κράτος και τον ευρύτερο κοινωνικό τομέα της οικονομίας, εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου που να στοχεύει στη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών.

Μόνο έτσι μπορούμε να επιτύχουμε την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης και να δώσουμε ξανά ελπίδα στο λαό μας για ένα καλύτερο αύριο.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ