ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΠΑΝΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΠΑΝΟΥ

έξοδος 133

1
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η Δέσποινα Σπανού, Συντονίστρια του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής της ΛΑΕ, παραχώρησε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα συνέντευξη για τα ασφαλιστικά ταμεία, το προσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας για το ασφαλιστικό. Την ευχαριστούμε θερμά.

έξοδος 133: Θα θέλατε να αναφέρετε τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων;

Δέσποινα Σπανού: Οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι γνωστές από παλιά, βεβαίως έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια:

Α. Η καταλήστευσή τους μετά τον πόλεμο, με την δέσμευσή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος για την χορήγηση ατόκων δανείων σε βιομήχανους, τάχα για την ανάπτυξη της χώρας (ωφελήθηκαν μόνο οι βιομήχανοι) τα οποία ουδέποτε επεστράφησαν. Αυτό συνέβη και σε άλλες χώρες όπως π.χ. Σκανδιναβία όμως εκεί επεστράφησαν. Χάθηκαν δεκάδες δις τότε, την εποχή μάλιστα που οι συνταξιούχοι ήταν σχετικά λίγοι και οι εισροές πολλές.

Β. Ακολούθησαν και άλλες παρεμβάσεις π.χ. Χρηματιστήριο, δομημένα Ομόλογα κ.α, οι οποίες μείωσαν τα αποθεματικά των Ταμείων.

Γ. Η εισφοροδιαφυγή ήταν πάντα ένας σοβαρός λόγος για την οποία υπάρχουν εκτιμήσεις ότι κοστίζει στα Ταμεία σήμερα γύρω στα 8,5 δις τον χρόνο.

Δ. Η μεγάλη ανεργία σε συνδυασμό με την μείωση των μισθών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια (υπολογίζονται σε 10,5 δις απώλειες για τα Ταμεία τον χρόνο), το PSI, (14,5 δις), την ανακεφαλαιοποίηση (2 δις), διαμορφώνουν όλα μαζί τεράστιες απώλειες για τα ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν τεράστιες συνέπειες στο ύψος των συντάξεων.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι απαιτούντο τώρα μειώσεις των συντάξεων όπως προσπαθεί να μας πείσει η Κυβέρνηση. Η μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,8 δις αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και εντάσσεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, που έχουν σαν στόχο την μείωση των συντάξεων, την απόσυρση του κράτους από την κοινωνική ασφάλιση και την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία φυσικά αφορά όσους μπορούν να την πληρώσουν, οι άλλοι στον Καιάδα.

έξ.133: Το προσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση, το οποίο όμως δεν έχει πάρει ακόμη την έγκριση των δανειστών, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα; Ποιοι είναι οι κύριοι άξονές του και τι αντιπροτείνουν οι θεσμοί;

Δε.Σπ.: Το προσχέδιο που προτείνει η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Αντιθέτως εισηγείται μειώσεις ακόμα μεγαλύτερες κι απ’ αυτές του νόμου Λοβέρδου όπως επίσης παρεμβαίνει και στην ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας διότι με τις προτάσεις που εισηγείται καταστρέφει όλα τα εναπομείναντα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Είναι δεδομένο ότι οι αυξήσεις σε εισφορές και φορολογία που επιβάλει σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν στόχο όχι την αύξηση των εσόδων (γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάποιος που έχει εισόδημα 10.000 ευρώ δεν μπορεί να δίνει τα 8.000 ευρώ και να επιβιώνει με τα υπόλοιπα 2.000 ευρώ), αλλά έχει στόχο να τους πετάξει από το επάγγελμα και να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας σε μεγάλες εταιρείες. Η αντιπρόταση των θεσμών η οποία είναι ακόμα σκληρότερη, (άλλα 9 δις), αποδεικνύει ότι οι υποχωρήσεις της Κυβέρνησης κάνουν απλώς τους δανειστές πιο επιθετικούς και αυτό που θέλουν είναι να διαλύσουν αυτή την χώρα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

εξ.133: Οι «βελτιωτικές» προτάσεις Κατρούγκαλου αλλάζουν την ουσία του αρχικού σχεδίου ή είναι άλλη μια απόπειρα εξαπάτησης μισθωτών και συνταξιούχων;

Δε.Σπ.: Όπως είπα και προηγούμενως, το σχέδιο Κατρούγκαλου είναι το χειρότερο που έχουν εισηγηθεί μέχρι τώρα, πολύ χειρότερο και από τον μνημονιακό νόμο του Λοβέρδου. Οι «βελτιωτικές» προτάσεις ουδόλως βελτιώνουν την ουσία του αρχικού σχεδίου, είναι πράγματι προσπάθεια εξαπάτησης και το ίδιο ισχύει και με τις προτάσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στους αγρότες. Η επιμήκυνση του χρόνου αύξησης των εισφορών δεν αποτελεί βελτιωτική πρόταση με δεδομένο ότι το σύνολο των εισφορών και της φορολογίας που επιβάλλουν είναι εξοντωτικές για τους αγρότες και φυσικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

εξ.133: Τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου εκτιμούν ότι το 1,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο ως «εξοικονόμηση» από τη συνταξιοδοτική δαπάνη δεν καλύπτεται. Ο Τόμσεν ήδη αναφέρει ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα 9 δισ. ευρώ, ενώ θεωρεί ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι ακόμη αρκετά υψηλές. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι επιδιώξεις των «εταίρων»;

Δε.Σπ.: Οι επιδιώξεις των δανειστών για την Ελλάδα ήταν από την αρχή οι ίδιες (να γίνει ανταγωνιστική σε μισθολογικό επίπεδο προς τις Βαλκανικές χώρες, Βουλγαρία, Τουρκία, Αίγυπτο) και να καταστραφούν τα μεσαία κοινωνικά στρώματα τα οποία είχαν εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια ένα επίπεδο ζωής και περιουσιακά στοιχεία. Τα χρόνια των μνημονίων η χώρα μας έχασε πάνω από το 25% του ΑΕΠ, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 30% και διαλύθηκε όλος ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Οι επιδιώξεις των δανειστών είναι αυτές ακριβώς. Η Ελλάδα να καταστεί ένα φτηνό οικόπεδο για να έρχονται για διακοπές και τώρα με την έξαρση του μεταναστευτικού, να γίνει αποθήκη ψυχών για να μην μεταφερθούν οι προσφυγικές ροές σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Συνολικά όμως η επιδίωξη των δανειστών είναι η Ελλάδα να είναι το χρήσιμο πειραματόζωο, με περικοπή όλων των κοινωνικών εργασιακών δικαιωμάτων που είχαν κατακτηθεί στη Ευρώπη και σιγά-σιγά αυτό το καθεστώς να μεταφερθεί και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

εξ.133: Πρόσφατα, σε συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες μειώσεις στις βασικές συντάξεις. Θεωρείτε ότι έχει την πολιτική βούληση ν’ αντισταθεί και να τηρήσει την υπόσχεσή του;

Δε.Σπ.: Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν έχουν καμμιά σημασία. Ο Αλέξης ο Τσίπρας είναι ο κατεξοχήν πολιτικός που έχει διαψεύσει όλες τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις του. Η μοναδική βούληση που τον διακρίνει είναι να γαντζωθεί στην εξουσία και γι’ αυτό υλοποιεί ό,τι του λένε. Ο Ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι κόκκινες γραμμές για την Κυβέρνηση δεν υπάρχουν, είναι όλα ψέματα και πρέπει να αγωνιστεί για την ζωή του.

εξ.133: Οι γενικευμένες κοινωνικές αντιδράσεις (αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, εργαζόμενοι όλων των κλάδων) και οι όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις των δανειστών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, ιδιαίτερα δύσκολο να το διαχειριστεί, απ’ ότι φαίνεται, η κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι το ασφαλιστικό θα είναι καταλύτης σημαντικών πολιτικών εξελίξεων και προς ποια κατεύθυνση;

Δε.Σπ.: Το ασφαλιστικό σίγουρα μπορεί να γίνει καταλύτης σημαντικών πολιτικών εξελίξεων κι από ότι φαίνεται, γίνεται. Το ζήτημα είναι προς ποια κατεύθυνση. Η Κυβέρνηση εξελέγη πριν πέντε μήνες κι έχει χάσει σ’ ένα πολύ μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της και το πολιτικό της κεφάλαιο. Εκτιμούσαν προφανώς ότι το σχέδιο για το ασφαλιστικό θα «περνούσε» χωρίς σημαντικό κόστος, η ζωή όμως τους διέψευσε και σήμερα η Κυβέρνηση έχει απέναντί της όλες τις κοινωνικές ομάδες. Το σημαντικό όμως είναι να κατανοήσει ο Ελληνικός λαός ότι το πρόβλημα είναι το μνημόνιο και οι πολιτικές δυνάμεις που το έχουν στηρίξει. Είναι αδιανόητο ότι τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα τα οποία ψήφισαν το μνημόνιο έρχονται τώρα και κάνουν αντιπολίτευση στην προώθηση της εφαρμογής του.

εξ.133: Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος της ΛΑΕ για το ασφαλιστικό. Μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε βιώσιμη λύση εντός της ευρωζώνης και ποια είναι αυτή;

Δε.Σπ.: Η ΛΑΕ έχει προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι και γενικές και ειδικές.

Μέτρα για την άμεση χρηματοδότηση του συστήματος, και μέτρα που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητά του στο διηνεκές. Βασικές θέσεις όμως αποτελούν η αύξηση των μισθών για να αυξηθούν οι εισφορές, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η κατοχύρωση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, το κτύπημα της ανεργίας, η ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων και γενικότερα η ενίσχυσή τους από το Ελληνικό κράτος.

Ιδιαίτερα όμως η ενίσχυση από το Ελληνικό κράτος (που άλλωστε το οφείλει και ως επιστροφή των καταληστευμένων) και η αντιμετώπιση της ανεργίας θα μας φέρουν οπωσδήποτε αντιμέτωπους με τους δανειστές και με το όλο μέτωπο της Ευρωζώνης. Δεν γίνεται χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς διαγραφή του χρέους, δεν γίνεται αντιμετώπιση της ανεργίας χωρίς παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Όλα αυτά σημαίνουν σύγκρουση με την Ευρωζώνη, έξοδο από το ευρώ, εθνικό νόμισμα. Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν είναι παράπλευρη απώλεια, είναι απαραίτητο εργαλείο όχι μόνο σαν τρόπος συναλλαγής αλλά και σαν κατεύθυνση της οικονομίας. Η επανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας στην διάθεση μιας Κυβέρνησης της Αριστεράς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, για μια νέα πορεία για τον λαό και τον τόπο. Η ΛΑΕ λέει τα πράγματα με το όνομά τους, άλλωστε μετά από έξι χρόνια μνημονίου θεωρώ ότι όλο και περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει την αλήθεια και την αναγκαιότητα αυτής της πρότασης.

Καλούμε τον Ελληνικό λαό να αγωνισθεί και να το προσπαθήσει. Είναι η μόνη λύση. Η παραμονή στα μνημόνια είναι καταστροφή.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ