Ώρα προσωπικής ευθύνης για τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής και της...

Ώρα προσωπικής ευθύνης για τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής και της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ)

1
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ανοιχτή επιστολή

Η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ της Αττικής, η επέκταση της Φυλής, οι νέες δραστηριότητες της WATT ΑΕ και η ένοχη σιωπή της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ

Νέα παρέμβαση για τα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων πραγματοποίησε η ΠΡΩΣΥΝΑΤ, την οποία παρουσίασε σε συνάντηση ενημέρωσης με εκπροσώπους των ΜΜΕ, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016.

Αφορμή ήταν η (νέα) συζήτηση της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής στην ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, την Τετάρτη 22/6/2016, αλλά και η επικείμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στην οποία θα πρέπει να επικυρωθεί η τελική μορφή του κειμένου της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.

Η παρέμβαση έχει το χαρακτήρα ανοιχτής επιστολής προς τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής και της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, καθώς τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά και καθώς έχει φτάσει η κρίσιμη στιγμή της προσωπικής ευθύνης τους για το μέλλον της διαχείρισης των αποβλήτων της περιφέρειας, τις επόμενες δεκαετίες.

Η παρέμβαση είναι εστιασμένη στην ανάγκη των ριζικών αλλαγών που εξακολουθεί να χρειάζεται το δημοσιοποιημένο σχέδιο της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, στην αποτροπή της επέκτασης των δραστηριοτήτων στην εγκατάσταση της Φυλής και στην ανάγκη του οριστικού κλεισίματός της, στις παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας WATT ΑΕ στη Φυλή και, φυσικά, στις τεράστιες ευθύνες που έχει η περιφέρεια της Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ για το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε οδηγηθεί.

Εκτεταμένη αναφορά έγινε και στις ευθύνες της κυβέρνησης για την ολιγωρία που έχει επιδείξει στην υλοποίηση του νέου εθνικού σχεδίου, αλλά και για τα βήματα οπισθοχώρησης σε κρίσιμους τομείς, που τη χαρακτηρίζουν.

Ένας τέτοιος τομέας είναι και αυτός της χρηματοδότησης των αναγκαίων έργων και υποδομών, μέσω της πρόσκλησηςενδιαφέροντος συμμετοχής σε προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων του ΕΣΠΑ 2014-2015.

Επισημάνθηκε ότι το συγκεκριμένο εργαλείο, αντί να υπηρετήσει την αποκεντρωμένη διαχείριση, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση υλικών, υπηρετεί το συγκεντρωτισμό της διαχείρισης και ευνοεί την περαιτέρω διείσδυση των εργολάβων σε αυτήν.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων της Φυλής, οι οποίοι μίλησαν για τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής τους, για την ανάγκη του οριστικού κλεισίματος της εγκατάστασης της Φυλής, για το συντονισμό των δράσεών τους και για τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν το επόμενο διάστημα.

Περισσότερα εδώ: http://prosynat.blogspot.gr/2016/06/blog-post_21.html

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ