Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος ΠΦΠΟ

Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος ΠΦΠΟ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΦΑΙΗ ΛΙΑΡΑ, 01/04/2016

1
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Νατάσα Μπομπολάκη

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας μας μιλά για τα κυνοκομεία-κολαστήρια της χώρας, τις προσπάθειες προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων, την ανάγκη στείρωσης των αδέσποτων, καθώς και για τις δράσεις αποτροπής της δολοφονίας χιλιάδων γουνοφόρων ζώων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΦΑΙΗ ΛΙΑΡΑ


Tα ζώα είναι απόλυτα εξαρτημένα από τον άνθρωπο. Σε μια εποχή που ο νεοφιλελευθερισμός έχει ευτελίσει την ζωή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούνται παράπλευρες απώλειες
και νούμερα σε στατιστικές κυνικών γραφειοκρατών, τα δικαιώματα των ζώων ακολουθούν μοιραία αυτά των ανθρώπων.

Σε αυτή την μαύρη στιγμή της ιστορίας, υπάρχουν άνθρωποι που μάχονται και για τα ζώα. Γιατί είμαστε αλυσίδα στον πλανήτη και η καταπίεση έχει το ίδιο πρόσωπο για όλα τα συναισθανόμενα πλάσματα.

Ο όρος Αντισπισισμός ακούγεται συχνά τα τελευταία χρόνια. Ενάντια δηλαδή στον Σπισιμό που αποκλείει τα ζώα απο την ηθική κοινότητα, θεωρώντας ότι βρίσκονται στον πλανήτη για να υπηρετούν τον άνθρωπο και ο οποίος φυσικά δεν διαφέρει από τον φυλετικό ρατσισμό, τον σεξισμό και την ομοφοβία.

Μέσα από αυτή την στήλη αποφασίσαμε να μιλήσουμε με ανθρώπους που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων, χωρίς καμία στήριξη και αναγνώριση από την πολιτεία και την κοινωνία, ενάντια σε προκαταλήψεις και κατεστημένο βαθιά ριζωμένο. Ο Αντισπισισμός μας αναγκάζει να συγκρουστούμε με την ίδια μας την ύπαρξη και να αναθεωρήσουμε συνήθειες και δεδομένα αιώνων.

Μιλήσαμε αυτήν τη φορά με την κυρία Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) για τα κυνοκομεία-κολαστήρια της χώρας μας, αλλά και άλλα θέματα που αφορούν τα ζώα.

Φ.Λ.

Κυρία Μπομπολάκη, θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την ΠΦΠΟ;

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία είναι η μεγαλύτερη φιλοζωική ομοσπονδία της Ελλάδας. Σκοπός της είναι η προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων με κάθε νόμιμο και ακτιβιστικό τρόπο. Στις πολλαπλές της δράσεις περιλαμβάνονται:

 1. Η εκπόνηση επιστημονικών και ρεαλιστικών προτάσεων για τα ζητήματα των ζώων προς όλους τους εμπλεκομένους φορείς της Πολιτείας.
 2. Οι εκστρατείες και οι ακτιβιστικές διαμαρτυρίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ορθή και δίκαιη μεταχείριση των ζώων ως συναισθανόμενων και νοημόνων πλασμάτων.
 3. Η συνεργασία με επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, διανοούμενους και πολιτικούς, με μεγάλες φιλοζωικές οργανώσεις του εξωτερικού (Βritish Union for the Abolition of the Vivisection, Anti-Fur Coalition, Carodog & Carocat).
 4. Η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συμβιώνω με τα Ζώα» σε όλη τη χώρα με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και η διοργάνωση σεμιναρίων πάνω στην νομοθεσία για τα ζώα στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα.
 5. Η διαρκής κυκλοφορία και προώθηση δελτίων τύπου σε όλα τα ΜΜΕ
 6. Η διαρκής φροντίδα και περίθαλψη ζώων χρηζόντων βοήθειας
 7. Οι κατασχέσεις ζώων που πωλούνται παρανόμως.
 8. Η διοργάνωση Ημερίδων.

Τέλος η ενεργή και ένθερμη υποστήριξη στις διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, της άγριας ζωής και των βιότοπων, π.χ. Σκουριές Χαλκιδικής, Αιολικό Σύστη- μα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις νήσους Χίος-Λέσβος-Λήμνος, κ.λπ).

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο site μας www.pfpo.gr.

Το τελευταίο διάστημα επανήλθε στη δημοσιότητα το θέμα των δημοτικών κυνοκομείων και οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε αρκετά, αν όχι σε όλα. Ποια είναι η θέση της ΠΦΠΟ για το συγκεκριμένο, καθώς και για τη διαχείριση των αδέσποτων από τους Δήμους, οι οποίοι είναι σύμφωνα με τον νόμο υπεύθυνοι για αυτά, και με δεδομένη την πενιχρή χρηματοδότηση από το κράτος;

Εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια η Ομοσπονδία μας έχει ξεκινήσει ειδική καμπάνια για τα δημοτικά κυνοκομεία αναδεικνύοντας το θέμα και ανασύροντάς το από την αφάνεια.

Ξεκίνησε με επιστολές προς όλες τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας ζητώντας τον ενδελεχή έλεγχο των κυνοκομείων των Δήμων, πραγματοποίησε επισκέψεις επιτόπιες σε πολλά από αυτά απαιτώντας αλλαγές, κατήγγειλε με ανοιχτές επιστολές τα αίσχη σε πάρα πολλά από αυτά, έκανε παρέμβαση στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προχώρησε σε δικαστικές ενέργειες εναντίον αρκετών Δήμων.

Ίσως φανεί περίεργο αλλά η θέση μας, με δεδομένη τη διαχρονική και όχι λόγω οικονομικής κρίσης αδιαφορία των δημοτικών αρχών για τα ζητήματα των αδέσποτων, είναι να μετατραπεί η πλειοψηφία αυτών σε δημοτικά κτηνιατρεία με θέσεις για τη νοσηλεία των ζώων και στους Δήμους, όπου δεν υπάρχει καμία υποδομή, να δημιουργηθούν μόνο δημοτικά κτηνιατρεία.

Οι δημοτικοί άρχοντες, αν μπορέσουν να κατανοήσουν την πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική σημασία του θέματος τότε είναι βέβαιο ότι θα βρουν τους πόρους για την διαχείριση των αδέσποτων.

Ας μην ξεχνάμε, ότι η ίδια αδιαφορία και κατάσταση προϋπήρχε της οικονομικής κρίσης, ας μην τα αποδίδουμε όλα σε αυτή.

Η Πολιτεία για τα θέματα των ζώων τόσο της ήμερης όσο και της άγριας ζωής θα πρέπει να πάρει ριζικές και ριζοσπαστικές λύσεις.

Αναγκαία μέτρα

Η στείρωση των αδέσποτων ζώων και εφόσον αυτή είναι συνεχής και στοχευμένη και όχι αποσπασματική και τυχαία θα πρέπει να συνοδεύεται παράλληλα με μέτρα ριζοσπαστικά που σκοπό θα έχουν την αλλαγή της φιλοζωικής κουλτούρας και παιδείας στη χώρα μας αλλά και μέτρα κατασταλτικά, που θα στοχεύουν στο να κλείσει η στρόφιγγα που συνεχώς τροφοδοτεί την δεξαμενή των αδέσποτων με χιλιάδες άλλα κάθε χρόνο.

Τέτοια μέτρα είναι η συνεχής ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα αλλά και για τα δικαιώματα των ζώων, πρωτίστως η γαλούχηση μέσα από το σχολείο στο σεβασμό τους και την αγάπη τους προς τα ζώα, η απαγόρευση πώλησης ζώων, κάθε είδους ζώου από τα pet-shops, τις λαϊκές και εν γένει τις υπαίθριες αγορές και η προμήθεια κατοικιδίου μόνο από τους νόμιμους εκτροφείς και βέβαια δια της υιοθεσίας αδέσποτων, η πάταξη με κάθε τρόπο του παράνομου εμπορίου ζώων, η δραστική μείωση των εισαγωγών αλλά και των νομίμων εκτροφών στην χώρα μας κατοικιδίων μέχρι απορροφήσεως ενός μεγάλου μέρους των αδέσποτων για ένα ικανό χρονικό διάστημα, η μείωση εκ μέρους των κτηνιάτρων των υπέρογκων τιμών στείρωσης.

Όσον αφορά την στείρωση η Ομοσπονδία μας προτείνει αυτή να γίνει υποχρεωτική για ένα διάστημα π.χ. πέντε ετών. Γνωρίζουμε ότι αυτό για πολλούς προσκρούει σε ηθικούς κώδικες αλλά προκρίνουμε , ότι με το «πρόβλημα» των αδέσποτων να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται γι’ αυτά, η υποχρεωτική στείρωση είναι το μικρότερο κακό για τα ίδια τα ζώα μπρος στις συνέπειες της αδεσποτείας τους.

Ποιες είναι οι θέσεις της Ομοσπονδίας για την γούνα;

Η Ομοσπονδία μας εδώ και τρια χρόνια δραστηριοποιείται σε δράσεις αποτρόπαιης δολοφονίας χιλιάδων γουνοφόρων χάριν και μόνο της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.

Στο site μας υπάρχει αυτή τη στιγμή εν όψει της έκθεσης γούνας κάλεσμα των πολιτών να αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα μεταξύ 1 και 3 Απριλίου στα κόμματα να πάρουν θέση και να δηλώσουν, αν είναι διατεθειμένα να κάνουν κάτι για να σταματήσει η αναίτια αυτή σφαγή χιλιάδων ζώων αλλά και προτάσεις πρόνοιας για τις ήδη λειτουργούσες μονάδες εκτροφής και μέτρα ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών σε άλλες ήπιας μορφής βιοτεχνίες .

Αν κάποιος θέλει να εντρυφήσει περισσότερο στο γιατί η απαγόρευση εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα είναι μια λογική και ηθική πολιτική πράξη μπορεί να μπει στο: facebook.com/stopfurfarminginGreece.

«Μέχρι να καταργηθεί το κυνήγι, πρέπει η πολιτεία να περιφρουρήσει κτηνιατρεία την ύπαιθρο από τη λαθροθηρία»

Ποιες είναι οι θέσεις της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας για το κυνήγι;

Αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διεξάγεται ο εθνικός διάλογος για το κυνήγι, στον οποίο συμμετέχει και η Ομοσπονδία μας.

Η θέση μας είναι απλή και ουσιαστική. Κατάργηση του βάρβαρου σπορ του κυνηγιού, της δολοφονίας δηλαδή χιλιάδων ζώων της άγριας ζωής. Ενώ κάθε χρόνο επίσημα η κυνηγετική περίοδος ξεκινά τον μήνα Αύγουστο μέχρι τον Φεβρουάριο, στην πραγματικότητα δεν σταματάει καθόλου.

Τα φιλοζωικά σωματεία κυρίως κατά την επίσημη περίοδο του κυνηγιού αλλά και καθ’ όλο τον χρόνο δεν σταματούν να περιθάλπουν πυροβολημένα από κυνηγετικές καραμπίνες πουλιά, ανεξαρτήτως αν αυτά συγκαταλέγονται στα επιτρεπόμενα να θηρευτούν ή όχι.

Όλων των ειδών τα πτηνά βρίσκονται στο κυνηγετικό στόχαστρο επί σειρά ετών, όσες καταγγελίες και αναφορές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες κι αν γίνονται. Τα ελάφια της Πάρνηθας πέφτουν θύματα οργανωμένου εγκλήματος, τα αγριόγιδα της Πίνδου επίσης, ενώ στα Λευκά όρη της Κρήτης ο κρητικός αίγαγρος θηρεύεται ανηλεώς.

Για τους παραπάνω λόγους διστάζουμε να κάνουμε διάκριση μεταξύ κυνηγών και λαθροκυνηγών αφού, όπως είναι γνωστό τοις πάσι οι λαθροκυνηγοί, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι οι ίδιοι οι κυνηγοί.

Μέχρι όμως της κατάργησης του κυνηγιού χρειάζεται η πολιτεία να περιφρουρήσει συστηματικά την ύπαιθρο από τη λαθροθηρία.

Έτσι προτείνουμε μέτρα όπως:

 • Τη μετατροπή της θηροφυλακής σε δημόσιο φορέα
 • Την ελαχιστοποίηση της κυνηγετικής περιόδου
 • Τη θεσμοθέτηση αυστηρότερων ποινών για την παράνομη θήρευση
 • Την άμεση κατάργηση της θήρευσης στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και στις Ζώνες Υψηλής Προστασίας (ΖΥΠ).

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ