Η Λευκή Πολιτική της… κυρίας περιφερειάρχου

Η Λευκή Πολιτική της… κυρίας περιφερειάρχου

της Φλώρας Νικολιδάκη - 15/04/2016

1
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Σας χρειαζόμαστε όλους!». «Για να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, δεν περισσεύει κανείς»! Με τις φράσεις αυτές ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του στην τελευταία συνεδρίαση του Π.Σ., ο Χ. Καραμάνος, ο άνθρωπος που πέφτοντας με το αλεξίπτωτο στην Περιφέρεια Αττικής, ήρθε και κούμπωσε με ακρίβεια χιλιοστού, στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, με τον ευγενικό σχεδιασμό της κ. Ρένας Δούρου και του επιτελείου της.

Το Πρόγραμμα της Περιφέρειας, στο χώρο της οποίας παράγεται το 48% του ΑΕΠ

Στις 2 τελευταίες συνεδριάσει του Π.Σ. είδαμε να ξετυλίγεται η φράση: «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».

Οι αντιπεριφερειάρχες εισηγήθηκαν σχεδόν 5 δεκάδες Προγραμματικές Συμβάσεις έργων. Έργα τοπικά, αποσπασματικά, που κανείς δεν ξέρει πώς συνολικά διαμορφώνουν την Αττική, αφού ποτέ δεν τέθηκε το ζήτημα του συνολικού σχεδιασμού. Κυρίως πρόκειται για αθλητικές εγκαταστάσεις, οδοποιία, αντιπλημμυρικά και ελάχιστες υποδομές προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης.

Η λεπτομερής καταγραφή των έργων, σχετικά με τη γεωγραφική τους κατανομή και τη σχέση τους με το σύνολο του προβλήματος ανά τομέα στην Αττική, θα είναι αντικείμενο μελέτης που θα δημοσιεύσουμε μετά και την επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ., όπου θα συζητηθεί το πενταετές πλάνο με βάση το ΕΣΠΑ.

Αυτό όμως που είναι έκδηλο και χωρίς την αναφορά συγκεκριμένων στοιχείων είναι ότι η περιφερειάρχης και το επιτελείο της μπήκαν ήδη στην προετοιμασία του έτους 2019, όπου θα είναι και το προεκλογικό έτος για την ανάδειξη της νέας Περιφερειακής Αρχής. Και όχι μόνο. Το 2019, θα έχουμε Ευρωεκλογές, Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές.

Σε συνέντευξή της η περιφερειάρχης στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, πριν από λίγες ημέρες, είπε ότι δεν κάνει πολιτική με ταμπέλες. Σωστά, γιατί η κ. Δούρου, ετοιμάζεται συστηματικά να κάνει τις επόμενες εκλογές με ταμπέλες. Δεκάδες ταμπέλες έργων. Έργα κουβεντιαστά, που θα διαλαλούν οι αντιπεριφερειάρχες στο πόπολο, έχοντας στο χέρι τις ψηφισμένες Προγραμματικές Συμβάσεις των δύο τελευταίων συνεδριάσεων.

Δελτία Τύπου, μακέτες, συνεντεύξεις και άφθονες φωτογραφίες, θα προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν την απαραίτητη λαϊκή συμμετοχή και διεκδίκηση για να προχωρήσει έστω και ένα μέτρο όπως η φύλαξη του Πεδίου του Άρεως, που η κ. Κυπριανίδου επιμένει, ότι το πρόβλημα της φύλαξης λύθηκε, αφού υπογράφτηκε Προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας με την Αστυνομία. Ενώ πάνω από 200 κάτοικοι, την προηγούμενη Τετάρτη διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας για πολλοστή φορά, ότι στο Πεδίο του Άρεως, εκτός πολλών άλλων, έχουμε και παιδική πορνεία.

Απορίες

Οι πολίτες της Αττικής πρέπει να γνωρίζουν, ότι από την έγκριση μιας Προγραμματικής Σύμβασης από το Π.Σ., μέχρι το ξεκίνημα για την εκτέλεση του έργου, μεσολαβεί διάστημα από 1,5 έως 2 χρόνια, αν το έργο υπερβαίνει τις 205.000 ευρώ. Γι’ αυτό άλλωστε στον προυπολογισμό του 2016, απεντάχθηκαν 78 έργα και εντάχθηκαν 76.

Επίσης οι πολίτες της Αττικής γνωρίζουν με πολύ θλιβερό τρόπο ότι η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά κάτω από τη μπότα της Συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση, η οποία δηλώνει συχνά, ότι θα την εφαρμόσει μέχρι κεραίας. Και άρα, δεν μπορεί παρά να αναρωτιούνται: πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να επικαλείται τόσες δυσκολίες, λόγω του μνημονιακού προγράμματος και η περιφερειάρχης να τα καταφέρνει τόσο καλά;

Μήπως η περιφερειάρχης, έχει καταλάβει καλύτερα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι η πολιτική πρέπει να ασκείται άχρωμα, σιωπηλά, με εκλεκτικές συνεργασίες και συμπορεύσεις; Ότι δεν χρειάζεται καμμιά ρητορική περί δικαίου και δικαιωμάτων που καμιά φορά χρησιμοποιούνται, έτσι για ξεκάρφωμα; Ότι και αυτό ακόμα δεν ωφελεί;

Αλλά η περιφερειάρχης είναι πιστή στις αρχές της Λευκής Πολιτικής. Γι’ αυτό σήκωσε τα μανίκια. Αν στην Αττική τοποθετηθούν ταμπέλες έργων με δίκαιη κατανομή στους Δήμους αυτούς που έχουν πολλούς ψηφοφόρους ή πρέπει να σωπάσουν, ε, τότε και οι δήμαρχοι θα μπορούν να κάνουν εκλογές και η περιφερειάρχης το ίδιο.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ