Για ένα μαζικό, αριστερό ΤΕΕ/ΤΔΚ της ανατροπής

Για ένα μαζικό, αριστερό ΤΕΕ/ΤΔΚ της ανατροπής

του Μανόλη Ντουντουνάκη, ΜΔΕ Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ, Υποψ. Διδάκτορας Πολ. Κρήτης, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό Πολ. Κρήτης

4
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Παρατηρούμε, ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονίων, μια συνεχή υποβάθμιση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των επιστημόνων, των Επιμελητηρίων γενικά και ειδικότερα του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας (ΤΕΕ) κεντρικά και των παραρτημάτων του. Πρώτα από όλα η πολιτεία δεν σέβεται το ρόλο του ΤΕΕ ως θεσμοθετημένου, τεχνικού σύμβουλου της, και περιόρισε δραστικά τους πόρους του, οδηγώντας το ουσιαστικά στον μαρασμό και στο περιθώριο. Το ΤΕΕ και τα παραρτήματα του έχουν, πια, πλήρως μετατραπεί σε ένα ακόμα αποστεωμένο, συντηρητικό, γραφειοκρατικό μηχανισμό, χωρίς έμπνευση, όραμα και άποψη.

Παρακολουθούμε, με θλίψη, έντονα διαπλεκόμενες ομάδες συμφερόντων να ανταγωνίζονται, ουσιαστικά, για το ποια υπηρετεί καλυτέρα το μνημόνιο στη πράξη, και να εναλλάσσονται «άκομψα» από κυβερνητικές θέσεις  σε συνδικαλιστικές θέσεις και το ανάποδο. Στο ΤΕΕ και στα παραρτήματα του, έχει καθιερωθεί μια άτυπη διακομματική «συνεννόηση» σε όλα τα θέματα που τελικά καταλήγει στο παλαιοκομματικό «σύστημα ΤΕΕ«. Δυστυχώς, όσον αφορά την ουσία των πραγμάτων, τίποτα, πλήρης αδράνεια, συντήρηση, εν τέλει συνενοχή. Κλασικό παράδειγμα, ο ΒΟΑΚ. Άλλα και στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό των μηχανικών, και στην πολιτική για τα δημόσια έργα, τις επενδύσεις, το χωροταξικό, την ενέργεια κ.λπ., τις παραχωρήσεις δημόσιου χώρου, δημοσίων πόρων και αγαθών στους δανειστές μας, ουσιαστικά παρατηρούμε,  σταθερή σύμπραξη του ΤΕΕ στις πολιτικές των Μνημονίων.

Το επάγγελμα του μηχανικού βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση του. Δημόσια έργα, ο κύριος μοχλός ανάπτυξης στις μέρες μας,  γίνονται με το «σταγονόμετρο». Η ιδιωτική πρωτοβουλία υπάρχει μόνο όταν προβλέπονται λεόντεια κέρδη και ληστρικές συμβάσεις τύπου ΒΑΠΕ, Ελληνικό, αυτοκινητόδρομοι κ.λπ. Η διαρκή απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών, η παραφθορά του επιστημονικού ρόλου που θα όφειλε να έχει προς όφελος της κοινωνίας σε ένα ρόλο διευθέτησης πελατειακών συμφερόντων και προβολής στελεχών. Το ΤΕΕ/ΤΔΚ, ουσιαστικά, αδιαφορεί και αποκλείει τους μηχανικούς, και απαξίωσε το Επιμελητήριο στα μάτια των συναδέλφων. Παρατηρούμε τη σύμπλευση του, στο κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων δια των πιστοποιήσεων, στην υλοποίηση των πολιτικών ρευστοποίησης του επαγγέλματος, στη μετατροπή των μηχανικών σε φοροεισπράκτορες, στη τεράστια συρρίκνωση του έργου των μηχανικών σε όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο).

Στο ΤΕΕ αν και είναι ένας φορέας που αντικειμενικά εκπροσωπεί διαταξικές κοινωνικές κατηγορίες με αντικρουόμενα συμφέροντα, χρειάζεται να μπει φρένο στη διάλυση κάθε συλλογικής μορφής εκπροσώπησης των μηχανικών, προς μια κατεύθυνση απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και τους εκφραστές τους, παλιούς και νέους, και μακριά από τα παιχνίδια συμφερόντων που παρασιτούν στο χώρο του ΤΕΕ/ΤΔΚ. Απαιτείται:

  • Να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή όσων πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν «να πάνε αλλιώς».
  • Nα επιβάλουμε την όσο το δυνατόν δημοκρατική λειτουργία στο ΤΕΕ/ΤΔΚ.
  • Να συγκρουστούμε με συντεχνιακές λογικές fast-track επενδύσεων και «ανάπτυξης άνευ όρων» για να βρουν δουλειά οι μηχανικοί «με κάθε κόστος».
  • Να αντισταθούμε στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων υποδομών και του δημοσίου πλούτου γενικότερα.
  • Να προτείνουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς ΣΔΙΤ.
  • Να αντισταθούμε στις μνημονιακές εισπρακτικές λογικές για τα αυθαίρετα, ενάντια στις αλλαγές στο χωροταξικό σχεδιασμό που μοναδικό στόχο έχουν την εξυπηρέτηση κερδοσκοπικών συμφερόντων (Τουρισμός, βιομηχανικές ΑΠΕ κ.λπ.).
  • Να υπερασπιστούμε την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της διατροφικής επάρκειας ενάντια στα περιβαλλοντικά εγκλήματα.
  • Να υπερασπιστούμε τη δημόσια αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
  • Να αγωνιστούμε για δουλειά με αξιοπρέπεια.
  • Να υπερασπιστούμε τη μη αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος.

Με αγώνες, ενεργό συμμετοχή, και σχέδιο στην κατεύθυνση ρήξεων και ανατροπών με το μνημονιακό σύστημα να συμβάλλουμε στην κινητοποίηση των μηχανικών ενάντια στις κυβερνητικές επιθέσεις, με όρους αλληλεγγύης, δημοκρατίας και συμμετοχής σε θεσμούς.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ