Editorial – 28/04/2016

Editorial – 28/04/2016

1
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση τα νέα μέτρα της κυβέρνησης

Έφτασε πλέον η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση. Η ώρα που θα πρέπει να συνυπογράψει με το κουαρτέτο των εκβιαστών -τους εταίρους όπως χαρακτηρίζει τα αρπακτικά της ΕΕ και του ΔΝΤ- και να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μέτρα καρμανιόλα που θα οδηγήσουν σε πλήρη διάλυση το Ασφαλιστικό, θα ανεβάσουν στα ύψη τη φορολογία για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους -τα συνήθη θύματα- των μνημονιακών μέτρων, θα μειώσουν για μια ακόμη φορά τους μισθούς και τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και θα απελευθερώσουν από το μέχρι σήμερα προστατευτικό πλαίσιο την πρώτη κατοικία, με αποτέλεσμα όσοι έχουν «κόκκινα» δάνεια να κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους και οι οικογένειές τους να μείνουν στον δρόμο.

Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η ζωή των εργαζομένων και των πληβίων της χώρας μας να γίνει στην κυριολεξία κόλαση, την ίδια ώρα που στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται κανένα μέτρο που να θίγει έστω και στο ελάχιστο τους έχοντες, δηλαδή τους καπιταλιστές, αυτούς που όχι μόνο δεν έχουν υποφέρει αυτά τα έξι χρόνια της κρίσης αλλά αντίθετα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, πέτυχαν να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Aς δούμε λοιπόν τι ετοιμάζει η πρώτη «αριστερή» μνημονιακή κυβέρνηση για το καλό μας κι εμείς οι αγνώμονες αρνούμαστε να σταθούμε στο πλευρό της και να δώσουμε τη μάχη για να στεριώσουμε ξανά τον καπιταλισμό στα πόδια του.

Ας ξεκινήσουμε από τη φοροκαταιγίδα που έρχεται. Στο 23% θα φτάσει ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του νερού (από 13% που είναι σήμερα), με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να οδηγηθούν στην απόγνωση, καθώς θα αδυνατούν να πληρώσουν. Επίσης, η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα οδηγήσει σε αύξηση φόρων από τους μισθωτούς. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, τη μερίδα του λέοντος από την αύξηση φόρων κατά 1,8 δισ. ευρώ την τριετία 2016-18 θα σηκώσουν όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 9.000 έως 20.000 ευρώ.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλη την «ευαισθησία» της στο ζήτημα της φορολόγησης των πλουσίων. Γιατί αναγνωρίζοντας την εθνική προσφορά της αστικής τάξης, δεν τη φορολογεί όπως τους απαιτητικούς και αγνώμονες εργαζόμενους. Αν και πρέπει να ομολογήσουμε ότι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο η «σκληρότητά» της τσάκισε κόκαλα. Άκουσον άκουσον, τους ζητά να συνεισφέρουν, εθελοντικά βεβαίως βεβαίως, ένα ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Μία έκκληση η οποία θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα όσο και η προηγούμενη του 2012, δηλαδή μηδέν.

Ας περάσουμε και στο «κυρίως πιάτο», αυτό του Aσφαλιστικού. Εδώ τα μέτρα πρωτίστως χτυπάνε όσους εργαζόμενους αδυνατούν να τεκμηριώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης και προσδοκούσαν την κατώτατη, η οποία βαίνει μειούμενη χρόνο με τον χρόνο και από ότι ακούγεται τείνει να «κάτσει» στα 346 ευρώ (από τα 486 ευρώ που ήταν έως τον Αύγουστο του 2015 και ύστερα η «αριστερή» κυβέρνηση τη μείωσε στα 392 ευρώ). Οι επικουρικές συντάξεις ουσιαστικά θα περικοπούν.

Το ΕΚΑΣ κόβεται μέσα στους επόμενους 6-7 μήνες. Επίσης, καταργείται η καταβολή σύνταξης χηρείας μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός, κυρίως, γυναικών, οι οποίες έχουν χάσει τον άντρα τους θα υποχρεωθούν να ζήσουν μέχρι γίνουν 55 χρονών με μηδενικό εισόδημα, γιατί αλήθεια ποιος πραγματικά πιστεύει ότι μία γυναίκα κοντά στα 50 και ουσιαστικά ανειδίκευτει μπορεί να βρει εργασία όταν η επίσημη ανεργία αγγίζει το 27%. Επίσης, αυξάνονται από 15 σε 20 τα χρόνια που πρέπει να έχεις κολλήσει ένσημα για να μπορέσεις να πάρεις σύνταξη. Οσο για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών αναμένεται να αυξηθούν σε ποσοστό ακόμη και 300%!

Ολα τα παραπάνω είναι μόνο ένα μικρό τμήμα από το σύνολο των μέτρων που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση. Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρει στις πλάτες των συνταξιούχων και των εργαζομένων τον λογαριασμό από τη διαχρονική ληστεία των ταμείων από τους «γνωστούς-άγνωστους» καπιταλιστές.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο «φίλος μας» ο Σόιμπλε, ξεκαθάρισε ότι δεν συζητά το ενδεχόμενο να «κουρευτεί» το ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ, από την άλλη, υπογραμμίζει ότι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να παρθούν σκληρότερα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση για να μπορέσει να καταστεί «βιώσιμο» το πρόγραμμα. Οι «θεσμοί» πλέον γνωρίζουν ότι οι 153 των Τσίπρα – Καμένου δεν είναι αρκετοί για να επιβάλουν μια τόσο σκληρή συμφωνία. Οι εκφρασμένες με τόσο ωμό τρόπο απαιτήσεις απαιτήσεις τους στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική αποικία τους, και αυτό είναι η επιδίωξή τους για επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Σε απλά ελληνικά δηλαδή, πρέπει να γίνει διεύρυνση της κοινοβουλευτικής και πολιτικής βάσης της κυβέρνησης που θα αναλάβει την «εφαρμογή» του τρίτου Μνημονίου.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν. Ο μόνος τρόπος για να ανατρέψουμε το σκηνικό και να μπλοκάρουμε στην πράξη την ψήφιση των μέτρων είναι να παλέψουμε έχοντας ως στόχο την ανατροπή των μνημονίων. Ο γαλλικός λαός με το μαζικό, πολύμορφο κίνημα που έχει αναπτύξει μας δείχνει τον δρόμο για το πώς μπορούμε να ανατρέψουμε τη σκληρή μνημονιακή «ατζέντα» και αυτός είναι η πίστη στις δυνάμεις μας και η αποφασιστικότητα για τη ρήξη.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ