Editorial – 15/04/2016

Editorial – 15/04/2016

1
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σημαίνει αποξένωση των κατοίκων από το λιμάνι. Ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σημαίνει απώλεια θέσεων απασχόλησης και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας σε μια πόλη που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία. Το λιμάνι ανήκει στους πολίτες, το λιμάνι είναι περιουσία του ελληνικού λαού». Αυτά δήλωνε το 2014 ο νυν υπουργός Θεοδωρής Δρίτσας.

Σήμερα, πλέον, είναι γεγονός η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση από την «πρώτη -και δεύτερη- φορά Αριστερά», αυτήν που μέχρι να κάνει τη μνηνονιακή κωλοτούμπα φώναζε και ήταν στα κάγκελα για το ξεπούλημα του λιμανιού. Αυτήν που όταν ήταν αντιπολίτευση έκλεινε δρόμους και κατηγορούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις «αποικιοκρατικές συμβάσεις παράδοσης του λιμανιού», ενώ τώρα υπογράφει το «ξεπούλημα». Η σύμβαση πώλησης παραχωρεί το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ στην Cosco Group και επισφραγίστηκε την περασμένη Παρασκευή με «τυμπανοκρουσίες» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας καλούσε τους Κινέζους «σύντροφους» να επενδύσουν στην Ελλάδα, τα «αριστερά» ΜΑΤ, με εντολή της κυβέρνησης έριχναν χημικά και ξυλοκοπούσαν τους λιμενεργάτες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα μεταβιβαστεί το 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην Cosco, ενώ το υπόλοιπο 16% θα μεταβιβαστεί στην 5ετία, με την ολοκλήρωση επενδύσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το δημόσιο διατηρεί το 23% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και 3 θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι την μεταβίβαση του 16%, ενώ μετά τη μεταβίβαση του 16%, το Δημόσιο παραμένει με 7% και μία θέση στο ΔΣ.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ αναφέρουν: «Η κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προχωράει στο ξεπούλημα του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Πέταξε στο καλάθι των αχρήστων όλες τις διακηρύξεις της περί Δημόσιων Λιμανιών και αφού εκμεταλλεύτηκε τους αγώνες των εργαζομένων στα λιμάνια για να πάρει την εξουσία, τώρα διοργανώνει φιέστες αγκαλιά με τους πλέον νεοφιλελεύθερους των ιδιωτικοποιήσεων».

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει σε μία σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν από την πώληση του λιμανιού ΟΛΠ και παραχωρεί το 51% + 16% έναντι 280 + 80 εκατ. ευρώ και χαρίζει στην COSCO 1,05 δισ. ευρώ, που είναι η παρούσα αξία των ενοικίων από τηνπαραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ». Το σίγουρο είναι ότι η ιδιωτικοποίηση του πρώτου λιμανιού της χώρας με ευτελές τίμημα, υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και υποθηκεύει τις προοπτικές της οικονομικής ανασυγκρότησης προς όφελος των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, είναι αποφασισμένη να υιοθετήσει όλες τις απαιτήσεις του νεοφιλελευθερισμού και αρχίζει από το λιμάνι του Πειραιά τη διαδικασία της παραπέρα ιδιωτικοποίησης υποδομών και τομέων της οικονομίας, που έχουν ξένους μονοπωλιακούς ομίλους. Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεμπερδέψει με το παλιό αριστερό προφίλ του, έχοντας αθετήσει όλες τις συνεδριακές θέσεις αλλά και τις υποσχέσεις προς τους εργαζόμενους και τάσσεται ανεπιφύλακτα με τη μεριά των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, των «επενδυτών», όπως αποκαλεί με μεταμοντέρνα φρασεολογία, χωρίς να κοκκινίζει, τους ταξικούς μας αντίπαλους ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ένταξή της στο μνημονιακό στρατόπεδο, εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στην πιο λαομίσητη. Αλλωστε, η πώληση του ΟΛΠ ήταν μόνο η αρχή. Σειρά παίρνουν και τα υπόλοιπα λιμάνια της Ελλάδας. Τον Ιούλιο αναμένεται η συμφωνία για το ξεπούλημα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, του δεύτερου μεγαλύτερου της χώρας, ενώ συνέχεια έχουν τα λιμάνια Pαφήνας, Λαυρίου, Ελευσίνας, Ηρακλείου, Βόλου, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Κέρκυρας.

Εννοείται, ότι η κυβέρνηση δεν ζήτησε ούτε μια δέσμευση από την Cosco για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στον ΟΛΠ. Αν κρίνουμε όμως από τη συμπεριφορά της κινεζικής επιχείρησης στην προβλήτα φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων που της έχει ήδη εκχωρηθεί, τότε το μέλλον που τους περιμένει είναι μισθοί πείνας και μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ