Editorial – 13/05/2016

Editorial – 13/05/2016

1
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η συγκυβέρνηση επιτέλους αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο. Από τις ανέξοδες ρητορείες περί παράλληλων προγραμμάτων, συμπόνοιας – συμπάθειας προς τον ελληνικό λαό και συνεχούς διακήρυξης ότι έχει κληθεί να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα που δεν την εκφράζει αλλά αναγκάστηκε να το κάνει, έφτασε να πανηγυρίζει για τα νέα επαίσχυντα μέτρα και τις νέες τραγικές συμφωνίες που κλείνει.

Τρανότερη απόδειξη όλων αποτελεί το τελευταίο Eurogroup, τα πεσυμφωνημένα αυτού και οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού επιτελείου που παρουσιάζουν μία εντελώς διαφορετική
εικόνα από αυτήν της πραγματικότητας.

Μετά από έξι χρόνια σκληρής λιτότητας, εφαρμογής απάνθρωπων μνημονίων και ψήφιση σωρού αντισυνταγματικών διατάξεων, η κυβέρνηση -και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- καθιστά το ελληνικό Κοινοβούλιο εντελώς διακοσμητικό, ετοιμαζόμενη να θεσμοθετήσει μία απίστευτη αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική και εντελώς απολυταρχική εκτροπή: τον περιβόητο «Κόφτη».

Eναν μηχανισμό περικοπής δαπανών με μείωση μισθών και συντάξεων και αύξησης εσόδων με αυξήσεις φόρων, ο οποίος θα τίθεται σε εφαρμογή αυτόματα σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος για το πλέονασμα. Χωρίς να μπορεί η κυβέρνηση να παρέμβει ή να τροποποιήσει το οτιδήποτε. Η Βουλή ακυρώνεται στην πράξη, η Δημοκρατία παραμένει στα χαρτιά!

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζει νέα φοροκαταιγίδα για τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό, προβαίνοντας με τον τρόπο αυτό σε περαιτέρω μείωση των μισθών και των εισοδημάτων. Και όλα αυτά εις το όνομα μίας ανάπτυξης που ποτέ δεν έρχεται και που ούτως ή άλλως δεν θα θέλαμε ποτέ να έρθει υπό τα χαρακτηριστικά και τους όρους, τα οποία ευαγγελίζεται η πλέον μνημονιακότερη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύει πλέον χωρίς περιστροφές ποιος είναι και πως ο νεοφιλελευθερισμός αποτελεί την πολιτική του πυξίδα. Και χωρίς διάθεση να παρεκκλίνει καθόλου από τις γραμμές του πολιτικού στρατοπέδου που επέλεξε, την περασμένη Κυριακή το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος, οι αστυνομικές δυνάμεις προέβησαν σε απίστευτες πράξεις αγριότητας και βιαιότητας ενάντια ειρηνικών διαδηλωτών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Νεκροί δεν υπήρξαν από καθαρή τύχη.

Φυσικά, ολοκληρώνοντας τον πολιτικό του κυνισμό, το κυβερνών κόμμα εξέδωσε αργότερα ανακοινώσεις καταδίκης των περιστατικών αυτών.

Ωστόσο, κανείς δεν έδωσε απάντηση στο θέμα που προκύπτει, όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Θανάσης Παφίλης από τα έδρανα της Βουλής κάλεσε τον Πρόεδρο αυτής να προβεί σε δράσεις που θα σταματούσαν τη βίαιη κι αναίτια καταστολή της αστυνομίας κατά διαδηλώτων κι ο κ. Βούτσης απάντησε πως όλα αυτά είναι σε γνώση της κυβέρνησης!

Σε αυτήν τη διαμορφωθείσα κατάσταση, είναι πέρα για πέρα έκδηλο πως οι ευθύνες για ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της πραγματικής Αριστεράς μεγαλώνουν και αυξάνονται. Τόσο, το ΚΚΕ, όσο και εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις όπως οι ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οφείλουν να σταθούν  στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλουν με κάθε δυνατό τρόπο.

Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει μία σειρά από πράγματα που ενδεχομένως να προσκρούσουν σε βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις ετών, αγκυλώσεις και ιδεοληψίες και απαιτεί να ανοίξει ο διάλογος τόσο μεταξύ των ευρύτερων σχηματισμών όσο και εντός των ίδιων, ειδικά εκείνων που ακόμη βρίσκονται σε διαδικασία συγκρότησης ή αναζήτησης πολιτικού στίγματος κι εκείνων που επικαλούνται τη μία και μοναδική αλήθεια.

Και χωρίς καθόλου να υποτιμούμε την αναγκαία και απαραίτητη παρουσία του πολιτικού υποκειμένου, χαιρετίζουμε κάθε πηγαία και αυθεντική εκδήλωση δράσης και διαμαρτυρίας ενάντια σε όλα όσα -ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια- ταλαιπώρουν και βασανίζουν τη ζώη και την καθημερινότητά μας.

Σε αυτό το μήκος κύματος, λοιπόν, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε το κάλεσμα της πρωτοβουλίας #ΑΡΚΕΤΑ στις πλατείες της χώρας μας, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Global Nuit Debout.

Γιατί μετά το ξεπούλημα του ΟΧΙ του ελληνικού λαού, από τον Αλέξη Τσίπρα, στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη και την άνευ όρων συνθηκολόγηση της κυβέρνησης με τους δανειστές, ήττα δεν υπέστη μονάχα η Αριστερά. Υπέστη ολόκληρος ο ελληνικός λαός από την προπαγάνδα που πουλούν μέχρι και σήμερα ο Τσίπρας και οι συν αυτώ πως τίποτε δεν αλλάζει.

Γιατί ένα είναι μόνο βέβαιο: εάν κάποιος πιστεύει πως ο κόσμος δεν αλλάζει, σίγουρα δε θα είναι μεταξύ αυτών που θα τον αλλάξουν.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ