Αγορασμένες θέσεις στους αγώνες δεν υπάρχουν

Αγορασμένες θέσεις στους αγώνες δεν υπάρχουν

editorial από το 8ο φύλλο της εφημερίδας "έξοδος 133" - 24/06/2016

2
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Eίναι αλήθεια πως η Ελλάδα της μνημονιακής περιόδου χαρακτηρίζεται από «κυβερνητική αστάθεια»: σε διάρκεια μόλις έξι ετών, κληθήκαμε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα -σε εθνικές εκλογές- έξι φορές!

Αυτό -σχεδόν άκοπα- έδωσε την εντύπωση σε αρκετούς ανθρώπους πως η «κυβερνητική σταθερότητα» -σε συνάρτηση πάντοτε με την «κυβερνητική αστάθεια»- είναι ενδεικτικό χαρακτηριστικό μίας οιονεί προεκλογικής περιόδου.

Παραβλέποντας, παραγνωρίζοντας ή απλώς αδιαφορώντας πως η όποια σταθερότητα, η όποια αστάθεια, η όποια προεκλογική περίοδος και η όποια εκλογική διαδικασία γίνεται εντός του σταθερού πλαισίου που ορίζεται με χειρουργική ακρίβεια από την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία και το σύστημα.

Ο λαϊκός παράγοντας δεν γίνεται πλέον να ερμηνεύεται με εκλογικούς όρους και μόνο και ως δυσαρέσκεια που θα εκφραστεί ως εκλογικό ποσοστό στα αποτελέσματα της όποιας κάλπης.

Το «πρόγραμμα» σαφώς και δεν βγαίνει και αυτό είναι γνωστό -όπως και ότι αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους λόγους της υποτιθέμενης «αστάθειας» που απλώς συνεχώς ψάχνει τον καταλληλότερο ή προσαρμοστικότερο διαχειριστή των πολιτικών του προγράμματος μέχρι εξαντλήσεως.

Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική.

Όμως οι απαντήσεις που οφείλουμε να δώσουμε δεν είναι απαντήσεις στα ερωτήματα της κρίσης που περνάμε.

Δεν είμαστε αντιμνημονιακοί, οφείλουμε να μην είμαστε αντιμνημονιακοί. Δεν υπάρχουν μνημονιακά μέτρα.

Τα μνημόνια είναι απλά μία από τις χειρότερες μάσκες του εχθρού που πολεμάμε χρόνια τώρα.

Υπάρχουν μόνο αντιλαϊκά μέτρα λοιπόν, έστω κι αν τώρα γινόμαστε μάρτυρες της χειρότερης έκφρασής τους τις τελευταίες δεκαετίες.

Για τον λόγο αυτό όμως και μόνο, δεν είναι καιρός όπου υπάρχει χώρος για στρογγυλέματα και λειάνσεις, το αντίθετο μάλιστα.

Χρειάζονται τομές, ριζοσπαστισμός, πρόγραμμα και ξεκάθαρες θέσεις σε σχέση με την κατάσταση εκτός, την κατάσταση εντός, το νόμισμα και τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να υποδυθεί τον προφήτη και να μαντέψει τι θα γίνει εάν και εφόσον, σε συγκεκριμένες συνθήκες και καταστάσεις. Κι εννοείται ότι πρέπει να είμαστε, ει δυνατόν, προετοιμασμένοι για τα περισσότερα.

Επίσης, εννοείται και ότι κανείς και καμμιά δεν περισσεύει σε αυτούς τους καιρούς. Όλοι έχουν να δώσουν και να προσφέρουν. Ίσως όμως να είναι η εποχή που κάποιοι να πρέπει να προσφέρουμε με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που έχουμε συνηθίσει, θα επιθυμούσαμε ή θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Άλλωστε, αγορασμένες θέσεις στους αγώνες δεν υπάρχουν.

Παρά μόνο σε αυτούς των γηπέδων…

ΥΓ.: Χαιρετίζουμε την ιδρυτική συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας κι ευχόμαστε οι τριήμερες διαδικασίες της συνδιάσκεψης να αποβούν καρποφόρες.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ