Με αφορμή μια ακόμη απαγόρευση

Με αφορμή μια ακόμη απαγόρευση

του Διονύση Καντιώτου από το 7ο φύλλο της εφημερίδας "έξοδος 133" - 10/06/2016

2
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ίσως και να πέρασε λίγο στα ψιλά, τουλάχιστον ο πολύς ο κόσμος δεν φάνηκε να ασχολείται ιδιαίτερα με μια είδηση της περασμένης Παρασκευής (03/06).

Τι έλεγε αυτή η είδηση; Έλεγε ότι το ΕΣΡ, αποφάσισε να μην εγκρίνει την προβολή του σποτ του Athens Pride 2016 γιατί δεν είχε ένα κοινωνικό μήνυμα αλλά προέβαλε μια κοινωνική διεκδίκηση, αλλά και ότι το μήνυμα θα άφηνε απορίες στον κόσμο αν πέρναγε, διότι υπάρχει πολύς κόσμος που πιστεύει ότι άνδρας και γυναίκα γεννιέσαι και άρα το αίτημα  για  νομική  αναγνώριση της  ταυτότητας  φύλου δεν έχει  απήχηση σε ευρύτερα κοινωνικά  στρώματα.

Με αφορμή λοιπόν αυτή την είδηση, σκέφτηκα ότι θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να κάναμε μια μικρή αναδρομή σε όσα μέχρι σήμερα, το ΕΣΡ, τα κανάλια, το μηντιακό σύστημα  εν γένει, έχουν προβάλει, πιστεύοντας προφανώς πως βρίσκουν απήχηση και σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, αλλά και δεν δημιουργούν απορίες στον κόσμο!

Αναδρομή

1) Ο Γιάννης ο μοντελίστ στους Απαράδεκτους, ο Φίφης ο μασέρ στις ταινίες με τον Παράβα και οι δεκάδες άλλες καρικατούρες gay χαρακτήρων που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια μέσω τηλεοπτικώ νσειρών και κινηματογραφικών ταινιών.

Αυτοί οι χαρακτήρες ως χαρακτήρες μυθοπλασίας δεν διεκδικούσαν κοινωνικά αιτήματα αλλά προφανώς πέρναγαν το σαφές «κοινωνικό» μήνυμα ότι ομοφυλόφιλος είναι κάποιος με εξαιρετικά μανιεριστικούς τρόπους, το χέρι τσαγερό, τσιριχτή φωνή, χιλιάδες εμμονές και μικρή αυτοεκτίμηση. Ως τέτοιος βγάζει και άφθονο γέλιο, άρα το κοινό είναι έτοιμο να τον παρακολουθήσει στις οθόνες του!

2) Τα Παρατράγουδα, οι «κοινωνικές» εκπομπές του Μικρούτσικου και κάθε είδους εκπομπή που βάσισε το concept της σε ανθρώπους με έντονα και φανερά κοινωνικοψυχολογικά προβλήματα και που πολλοί από τους κατά καιρούς ιθύνοντες έβγαλαν, μέσω της διαφήμισης, πολλά χρήματα σε βάρος αυτών των ανθρώπων.

Αυτού του είδους οι εκπομπές αποτέλεσαν κατά τα ύστερα χρόνια της δεκαετίας του ’90 και τα πρώτα της δεκαετίας του 2000 τον κορμό των κατ’ ευφημισμό ψυχαγωγικών προγραμμάτων, όλων ανεξαιρέτως των τηλεοπτικών σταθμών.

Παρά τα κατά καιρούς χρηματικά πρόστιμα που το ΕΣΡ επέβαλε όταν η κατάσταση έφτανε στα άκρα, ουδέποτε απαγορεύτηκε η προβολή μιας τέτοιας εκπομπής, ούτε φυσικά κόπηκε ποτέ στον αέρα, παρά το γεγονός ότι, όχι μόνο δημιουργούσε απορίες στο κοινό, αλλά και αποστροφή με βάση το μεταδιδόμενο «μήνυμα».

3) Το Μακελειό, αλλά και όλες οι παρόμοιες προσπάθειες-πονήματα του Σ. Χίου, οι τελευταίες τηλεοπτικές εκπομπές του Γ. Τράγκα και όλες αυτές οι βαθιά μπουρδολογικού περιεχομένου εκπομπές που ντύνονται τόσο εύκολα τον μανδύα της πολιτικής εκπομπής.

Ο βαθιά συντηρητικός, διχαστικός, ακροδεξιός, μισαλλόδοξος λόγος που οι συγκεκριμένες εκπομπές προβάλλουν, δεν υπέπεσε προφανώς ποτέ υπόψιν του ΕΣΡ, προκειμένου να αντιταχθεί ή να απαγορεύσει την προβολή τους.

4) Οι βαθύτατα σεξιστικές, ομοφοβικές και προσβλητικά στερεοτυπικές εκπομπές του Θ. Αναστασιάδη, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια από την συχνότητα του ΑΝΤ1. Είναι σαφές ότι καμμιά δημόσια αρχή, κανένα ΕΣΡ, καμμιά ΓΓ Ισότητας, ποτέ δεν διέκρινε κάτι το μεμπτό, κάτι που να προκαλεί μπέρδεμα στο τηλεοπτικό κοινό, μιας που η εκπομπή του εν λόγω εκδότη, μεταδίδεται για πάνω από 10 χρόνια.

5) Ο δημόσιος και τηλεοπτικός λόγος της ΧΑ. Μια κατηγορία από μόνη της, η ΧΑ κάθε φορά που μεταφέρει μέσω των τηλεοπτικών δικτύων τις θέσεις της, καταφέρνει να δημιουργήσει στους εγκεφάλους πολλαπλές εκρήξεις οργής, κατάπληξης, συμπυκνωμένης χυδαιότητας, ατελέσφορου σκοταδισμού, παρανοϊκής μισαλλοδοξίας και η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια σε επίθετα που θα μου επέτρεπαν να συνεχίσω για ακόμα δυο σελίδες τους χαρακτηρισμούς. Η μετάδοσή τους φυσικά συνεχίζεται παρά τις διαμαρτυρίες.

Όλα αυτά τα παραδείγματα έχουν ως κοινό παρανομαστή μια βαθιά συντηρητική άποψη που από κτίσεως ελληνικού κράτους χρησιμοποιήθηκε με σκοπό κάθε φορά να αναβάλει την οποιαδήποτε ώθηση προς τα εμπρός.

Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ! Ποτέ και για τίποτα.

«Έτοιμος» ο λαός

Ο λαός φυσικά ήταν έτοιμος να δεχθεί υπουργούς κατάδικους για οικονομικοπολιτικά σκάνδαλα.
Παρολίγον Πρωθυπουργούς έγκλειστους για μίζες.

2016b-1140x642Δημάρχους και νομάρχες, έκπτωτους των καθηκόντων και των θέσεών τους για σκάνδαλα.
Θρησκευτικούς ταγούς, κατηγορούμενους για σεξουαλική παρενόχληση.

Σκοταδιστές ρασοφόρους που κυρήττουν το μίσος για το διαφορετικό.
Φόρους και μειώσεις μισθών που μας καταπίνουν μέχρι και το μεδούλι.

Ψεύτικες υποσχέσεις που ξεχάστηκαν πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις.
Υπόδικους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου να νομοθετούν, εν αναμονή της ποινής τους.

Και το μόνο που θα μπερδέψει και θα σκανδαλίσει το τηλεοπτικό κοινό είναι αν ο Γιώργος και η Μαρία αποκτήσουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν ότι το κοινωνικό τους φύλο είναι διαφορετικό από το βιολογικό τους…

Και κάπου εκεί η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά!! Προτάσσει τις παλάμες προς τα εμπρός και με μια χαρακτηριστική κίνηση, ανοίγει τα δάχτυλα σε ακτινωτό σχηματισμό…

Σας ευχαριστούμε που παρακολουθήσατε και το σημερινό μας πρόγραμμα!
Καλή σας νύχτα

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ